به گزارش خبرنگار مهر، آسیب شناسی های اخیر نشان می دهد جای خالی کتاب یار مهربان را جعبه جادو پر کرده است و باعث سرگردانی کودکان در دنیای قهرمان های ساختگی غربی شده است و به نظر می رسد که آشتی دادن دوباره آنها با این یار پند دان آنها را نجات می دهد.
کتاب همان دوست گم شده و یار مهربانی است که کودکان امروز چه در شهرهای بزرگ و چه کوچک از آن دور افتاده و فراموشش کرده اند و همین امر باعث شده تا خود را با تلویزیون و شبکه های مجازی اینترنت سرگرم کنند.
کارشناس ارشد روانشاسی عمومی کودکان به خبرنگار مهر می گوید: متاسفانه آسیب شناسی در خصوص کاهش سطح کیفی و کمی مطالعه در کشور و به ویژه در خراسان رضوی خیلی دیر انجام شده است.
عدم بستر سازی برای فرهنگ های وارداتی
کلثوم قصبه سیاهکل می افزاید: وقتی جای کتاب و کتاب خوانی را تلویزیون و ماهواره و اعتیاد به بازی های رایانه گرفت تازه به فکر این افتادیم که چرا این گونه شده است علتش کاملا مشخص است چرا که فرهنگ هایی که از کشور های دیگر وارد می شود قبلا برایشان بستر سازی نشده است.
وی عنوان می کند: این امر باعث می شود مادری که در دنیای پر هیاهوی امروزی وقت کم می آورد برای ساکت کردن کودکش او را ساعت ها جلوی تلویزیون بنشاند.
قصبه اعتقاد دارد که نگاه کردن زیاد به تلویزیون سودا آورده و می افزاید: سودا چیزی است که روح انسان را به سمت نابودی می کشاند.
کارشناس ارشد روانشاسی عمومی کودکان ابراز می کند: تلویزیون امروز به یک عضو جدا نشدنی خانواده تبدیل شده است و برای پر رنگ کردن فرهنگ مطالعه به خصوص از سنین کودکی باید جای تلویزیون و اینترنت را در خانه کم رنگ کرد.
ارتباط با کودک به همراه کتاب
وی اظهار می کند: یکی از چیزی هایی که امروزه دارد به یک فرهنگ غلط تبدیل می شود کار کردن مادر بیرون از خانه است و انگار خانم خانه دار بودن عزتی ندارد.
قصبه عنوان می کند: اگر مادر در بیرون از خانه کار می کند نباید مسئولیتش را در قبال کودکش فراموش کند و باید برای فرزندش وقت بگذارد و ساعتی برای او و با او بماند .
وی می افزاید: اگر این ارتباط با کودک را به همراه کتاب و خواندن آن برایش پر کند بچه با کتاب مانوس شده و در بزرگسالی هم به سمت آن گرایش خواهد داشت.
کارشناس ارشد روانشاسی عمومی کودکان ابراز می کند: دومین راهکار برای کتاب خوان کردن و آشتی کودکان با کتاب از محیط مدرسه و آموزش و پرورش است.
وی تصریح می کند: آموزش و پرورش در چند سال اخیر در بعضی از مدارس در زمینه تجهیز کتابخانه ها کم کاری کرده و خیلی از کتاب ها به روز نیستند.
قصبه می گوید: وقتی دانش آموزی برای مطالعه چه درسی و چه غیر درسی به کتابخانه می آید و با کتابهایی مواجه می شود که قدیمی بوده و نیازش را برطرف نمی کند رغبتش را برای کتابخوانی از دست می دهد.
بستر سازی علاقه به مطالعه از درون خانه
وی تاکید می کند: البته باز هم باید در خانواده بستر سازی قبلی برای علاقه کودکان به کتاب صورت بگیرد و در اینجا هم بدون کمک و هم یاری والدین کاری انجام نمی شود.
قصبه سومین راهکار علاقه به کتاب و کتاب خوانی را جامعه می داند و می افزاید: امروز گردانندگان اصلی و اجتماعی جامعه شهرداری ها هستند و آنها هستند که با احداث کتاب خانه ها باعث رونق کتابخوانی در بین افراد می شوند.
این کارشناس ارشد روانشاسی عمومی می گوید: متاسفانه در محله های تازه تاسیس کم کاری هایی صورت می گیرد و شهرداری ها کمتر به مسئله احداث کتابخانه توجه می کنند.
وی ابراز می کند: باید برای والدین به ویژه مادران برنامه ریزی شده و به آنها آموزش دهیم که چگونه کودکان خود را با کتاب مانوس کرده و آنها را به مطالعه علاقمند کنند.
راضیه باباخانی مدیر کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی به خبرنگار مهر می گوید: یکی از مسائل موثر برای کتابخوان کردن کودکان الگو برداری است که از والدین خود دارند.
استفاده از کتاب به جای تلویزیون
وی می افزاید: وقتی کودکی مشاهده می کند که مادر و پدرش در مواقع بیکاری به جای استفاده از تلویزیون وقت خود را به مطالعه اختصاص می دهند ناخود آگاه او هم به سمت کتاب کشیده شده و به مطالعه علاقمند می شود.
باباخانی عنوان می کند: یکی دیگر از راهکار های علاقمند کردن کودکان به کتابخوانی کتاب خواندن والدین برای کودک است که خود به خود کودک را به کتاب متمایل می کند.
وی ابراز می کند: اگر کتاب های کودکانه در قالب شعر و قصه به سمت اخلاق سوق داده شوند بچه از همان ابتدا تربیت یافته و در بزرگسالی سرکش نمی شوند.
باباخانی عنوان می کند: یکی از مکان هایی که باعث علاقه کودکان به مطالعه می شود کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که محوریت فعالیت هایش بر کتابخوانی است.
وی ابراز می کند: اگر والدین بتوانند بچه ها ترغیب به استفاده از کانون ها کنند و کودکان با علاقه شخصی خود به این مکان ها بیایند کم کم با کتاب مانوس می شوند.
جایگزین کتاب با کارتون های پر جدل
پارسائیان مادر طاها که به همراه پسرش به نمایشگاه کتاب آمده می گوید: پسرم بیش از اندازه پر تحرک است و روانشناسش توصیه کرده برای آرامش باید دیدن تلویزیون و به ویژه کارتون های جنگی و پر جدل را کم کرده و جایش را با کتاب های آموزشی پر کنم.
وی ابراز می کند: امروز اینجا آمدم تا ضمن استفاده از تخفیفات خوب چند جلد کتاب مناسب به سلیقه خودش تهیه کنم، روانشناسش گفته باید خودم هم همراهش کتاب بخوانم تا علاقه مند شود.
صابر مقدم که در حال بازدید از غرفه شازده کوچولوی نمایشگاه کتاب است می گوید: دو تا دختر دارم که خیلی به کتاب علاقه ندارند و بیشتر دنبال اسباب بازی به ویژه عروسک های باربی هستند.
وی می افزاید: اینجا دنبال کتاب ها و وسائل آموزشی ویژه ای می گردم تا شاید بتوانم از علاقه اشان به عروسک های غربی کم کرده و با فرهنگ خودمان بیشتر آشنایشان کنم.
آشتی دادن دوباره کودکان با این یار پند دان و مهربان یعنی کتاب می تواند راهی برای نجات آنها از دنیای رویا های عجیب و وحشتناک قهرمان های ساختگی غربی شده و از علاقه اشان به تلویزیون کم کند.
شاید نمایشگاه ها فرصتی باشد تا والدین با حضور خود در آن کودکانشان را با فضای کتاب و مطالعه بیشتر آشنا کنند.
--------------------
گزارش : ملیحه زرین پور
نظر شما